Akne in kako nastanejo?

Zdravniki  se strinjajo, da so akne hormonska bolezen. Več o povezavi med hormoni in aknami najdete v različnih strovnih literaturah.  Prav tako je zano dejstvo da so k aknam nekateri ljudje genetsko bolj nagnjeni kot drugi: Akne lahko  sprožijo tudi določena zdravila, kajenje, stres in neustrezna nega kože. Obstajajo tudi dokazi o povezanosti prehrane in aken. Naprimer čokodala, mleko ipd.

Članek se osredotoča na fiziološke vzroke za akne – opisuje, kaj se pravzaprav dogaja v koži. Poleg tega opisuje številne kompleksne dejavnike, ki vplivajo na nastanek ogrcev in mozoljev ter njihovo napredovanje v akne. Več o različnih vrstah aken lahko preberete tukaj.

Proces se začne z nevidnimi mikrokomedoni v koži

Komedon je zamašen dlačni mešiček. Mikrokomedon je poimenovanje za mikroskopsko majhne, prikrite in še nevidnekomedone. Mikrokomedoni nastanejo, ko se v koži namnožijo celice, ki tvorijo keratin. Ta proces se v zdravi koži naravno odvija brez težav, saj mikrokomedoni razpadejo. Pri ljudeh z aknami pa ta proces razgradnje spremljajo vnetne reakcije, ki so znane kot mikrovnetje.

Videz:

Zelo mastna, z zamašenostjo v obliki papul, gnojnih mehurčkov in ogrcev, pogosto je rdeča, občutljiva in vneta, kot tudi dehidrirana, možne so brazgotine.

Vzroki:

Mastnost, alergije in občutljivost na hrano, neustrezna nega kože, hormonska neuravnoteženost, dednost, podnebje, stres, predmenstrualni izbruhi.

Škodljivi dejavniki:

Umazanija in onesnaževanje, sončna svetloba, uporaba astringentov in kozmetike, ki izsušuje, neustrezna nega kože, vroče, vlažno podnebje, slaba – mastna prehrana, menstruacija, stres.

Priporočeno:

  • Uravnalna linija Skintruth za globinsko očiščeno kožo v kombinaciji s pomirjevalno linijo,
  • Pogosto globinsko čiščenje v salonu,
  • Ustrezen program za domačo nego,
  • Kontracepcijske tabletke, antibiotiki, vitamin A, benzoil peroksid,
  • Če problemi ne zginejo, mora stranka poiskati nasvet pri svojem osebnem zdravniku.

NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE: 

pri negi aknaste kože so, da se uporablja preagresivne izdelke, ki kožo površinsko izsušijo, celo požgejo, in jo s tem še stanjšajo, da je še bolj občutljiva. Potrebno je uporabljati zelo nežne proizvode, ki temeljito, a nežno očistijo kožo, delujejo protivnetno in protibakterijsko. Super izdelek je blatna maska, ki globinsko in nežno očisti kožo, nanaša se tudi likalno na mozolj in se tam pusti čez noč, da pomiri in pozdravi vnetje.

1
2
3
4
1

Rejuvenating Aromatruth

3

Lica Nourishing moisturizer